Cserhalmi Zsuzsanna

Dr. Cserhalmi Zsuzsanna egyetemi adjunktus

E-mail: cserzsu@chello.hu
Telefon: 411 6500/5259
Szoba: Múzeum krt. 4/A III. em. 321.

Életrajz

A Szegedi Tudományegyetemen szerzett középiskolai tanári képesítés birtokában Budapesten kezdett tanítani.

1978-tól az egri Tanárképző Főiskola budapesti tagozatának egyik gyakorlóiskolájában magyar szakos vezető tanár. Ezzel egy időben a Magyar Televízió Iskolatelevízió című műsorában a magyar irodalom órákat tartott többek között József Attiláról (ezt az adást Szabó István rendezte), Csokonai Vitéz Mihályról, Fáy Andrásról, a magyar népmesékről, illetve írás(fogalmazás) és olvasás(irodalomolvasás) témakörökben. Írás-fogalmazástanítás témakörben jelentek meg első publikációi az akkori Irodalomtanítás c. folyóiratban.

1983-ban nevezték ki az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Iskolájába magyar szakos vezető tanárnak, ahol 1987-ig főállású tanárként, 1996-ig óraadó tanárként dolgozott, mindvégig tanárjelöltek tanítási gyakorlatait is vezetve.

1987 óta az ELTE egyik magyar szakos tantárgypedagógusa, és ezt a munkát végezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar tanszékén is, amikor ott elkezdődött a tanárképzés. Ez utóbbi munkában később főállású kollega váltotta fel.

A 90-es évek elejétől a Duna Televízió oktatási osztályától kapott megbízásokat: a Betűvető című sorozatot írta és vezette, majd írója és műsorvezetője lett a Hungaria Litterata művelődéstörténeti sorozat műelemző-módszertani adásainak. Ez utóbbi sorozat megjelent videokazettán, és 2004-ben digitalizálására is sor került.

1994 óta megszakítás nélkül tanít a RMPSZ kárpát-medencei tanárok továbbképzésére szervezett Bolyai Nyári Akadémián.

1997-ben jelent meg az első tankönyve irodalomból ötödik osztályosoknak, ezt felmenő rendszerben követték a többiek a nyolcadik osztállyal befejezve a sorozatot. Integrált tankönyvet írt magyar nyelv és irodalomból a szakképzés számára, és alkotó szerkesztője volt a Pethőné Nagy Csilla által írt egyik középiskolai tankönyvsorozatának.

Folyóiratcikkek és konferencia-előadások publikálása mellett írt cikkeket, tanulmányokat az Irodalomtanítás (szerk. Sipos Lajos) több kiadásába, tanulást segítő kiadványokba.

Fontosabb munkák

Irodalom tankönyv általános iskolásoknak (5-8. Bp. 1997-2001.)
Integrált magyar könyv a szakiskoláknak (9-10. Bp. 2003.)
Amit az irodalomtanításról tudni kellene….(Bp. 2001.)
Módszertár (Bp. 2002.)
Készüljünk az érettségire! (A. Bíró Zsuzsával közösen, Bp. 1994.)
Regények találkozása (A. Bíró Zsuzsával közösen, Bp. 1996.)